Tuesday, September 8, 2009

Jason Molina, Songs: Ohia och Magnolia Electric Co.

Okej, Jason Molina alltså. Det är en del att gå igenom. Läs om ni vill, men framförallt, lyssna på klippen. Gör det och ni kommer att förstå storheten i Molina. All musik, varesig det är Songs: Ohia, Magnolia Electric Co. eller Jason Molina finns på Spotify, dit också länkarna i texten tar dig.

Songs: Ohia
Musikprojektet Songs: Ohia startade omkring 1996, med Molina som centerfigur och med ständigt skiftande bandmedlemmar i övrigt. Fram till 2003 släpps totalt 10 album (vara 2 endast under turné). Och vi talar f a n t a s t i s k a album. Ett av dem är "The Lioness" som för mig är ren jävla perfektion. Sista albumet som släppts under namnet Songs: Ohia heter "Magnolia Electric Co." och antyder ganska tydligt om vad som komma skall.

Magnolia Electric Co.
Under en turné 2003 avslöjar Molina att han kommer att byta namn på Songs: Ohia till Magnolia Electric Co. Bandmedlemarna blir nu fasta, desamma som spelade på sista Songs: Ohiaplattan. Han berättar också att han kommer fortsätta med ett soloprojekt, men numera i eget namn. Mellan 2005 och fram till idag har Magnolia Electric Co. släppt 5 album. Det senaste i år, vid namn Josephine, dedikerat till avlidne basisten Evan Farell (även basist i Rogue Wave) som omkom av sviterna efter en brand julhelgen 2008.

Jason Molina
Som soloartist har Jason Molina släppt två album, Pyramid Electric Co. (2004) och Let me go, let me go, let me go (2006). Inspelningen av den senaste är fantastiskt enkel, en trummaskin och Molinas gitarr bara, i bakgrunden hör man hur stolen Jason sitter i gnisslar hela tiden. Så jävla fint. Pyramid Electric Co. känns väldigt Songs: Ohia, vilket kanske inte är så konstigt.

1. Songs: Ohia - The Tigress från albumet The Lioness


2. Magnolia Electric Co. - A Little at A Time från albumet Sojourner


3. Jason Molina - Get out, get out, get out från albumet Let me go, let me go, let me go.


Personligen tycket jag att Songs: Ohia tiden var fantastisk. Bäst av alla.

No comments:

Post a Comment